We horen steeds vaker dat we gezonder moeten gaan leven. En dat gezonde voeding meer aandacht verdient. Iedereen weet wel wat gezond is, toch? Waarom kampen er dan steeds meer mensen met overgewicht? Iedereen denkt te weten wat gezonde voeding is, maar er valt nog veel te leren en dat zal ook wel zo blijven. Voeding en dan vooral de werking en gevolgen van voeding zijn altijd in ontwikkeling. Toch wil ik jullie een en ander vertellen over voeding en mijn kijk erop.

Gezonde voeding en leefstijl

Dat voeding belangrijk is voor het creëren van een gezonde leefstijl heb je kunnen lezen in een vorige blog van. Heb je deze gemist? Geen probleem, hier kun je hem lezen. Gezonde voeding is dus van belang voor een het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl. Maar wat is nu precies de juiste voeding? Dat is best moeilijk te zeggen. Er is geen pas klaar antwoord voor, want wat voor mij gezond is kan voor jou ongezond zijn. Maar in grote lijnen is gezonde voeding voor iedere volwassenen gelijk.

Voeding & gezondheid

Dat gezondheid en voeding samen horen dat mogen duidelijk zijn. Wisten jullie dat voeding, de juiste voeding, een grote rol kan spelen bij het bestrijden van klachten en bij het bevorderen van je gezondheid? ‘Verkeerde’ voeding verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekte en diabetes. Juiste voeding kan het innemen van medicijnen drastisch verlagen. En kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen medicijnen meer hoeft in te nemen voor bijvoorbeeld; diabetes type 2. Welke voeding voor jou de juiste voeding is, kun je het beste onderzoeken met behulp van een professional.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding bestaat uit een gezond eetpatroon. Bij een gezond eetpatroon eet je niet te weinig, maar ook niet te veel. Je calorie inname is nagenoeg gelijk aan je calorieverbruik. Hierdoor blijf je op gewicht. Wil je afvallen of bijkomen dan moet je calorie inname en calorieverbruik niet gelijk zijn aan elkaar. Wil je afvallen dan moet je of minder calorieën binnen krijgen dan je verbruikt. Of meer calorieën gaan verbruiken (dus actiever zijn). Bij bijkomen is het net andersom.

Verder bevat een gezond eetpatroon veel plantaardige producten en minder dierlijke producten, is rijk aan groente, fruit, noten & zaden, peulvruchten, vis, vlees, volkorenproducten en weinig alcoholische en suikerhoudende dranken.

Is goede voeding voor iedereen hetzelfde?

Ja, in grote lijnen wel. Iedereen weet en beseft dat fruit en groente beter voor je is dan snoep en chips. En dat je niet te veel alcohol en frisdrank moet drinken omdat dit niet gezond voor je is. Maar als we heel specifiek naar voeding gaan kijken, dan kunnen er verschillen naar voren komen. Wellicht heb ik meer van bepaalde vitamine en mineralen nodig dan jij. En ga ik beter op meer koolhydraten dan jij.

Dus ja, in grote lijnen is een gezond eetpatroon voor iedereen gelijk. Maar dan nog kunnen er verschillen zijn. Hetzelfde met als ik wil bijkomen of afvallen, dan kan het zo zijn dat voor mij wel iets werkt maar voor jou niet. Dat is het mooie en moeilijke aan voeding. Er zijn zoveel producten, eetpatronen en diëten te vinden dat het kan voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Voedingsanalyse

Wil jij weten of je een gezond eetpatroon hebt? Vraag dan nu een gratis voedingsanalyse aan. Met behulp van deze analyse weet je of je goed bezig bent qua gezonde voeding of dat er misschien nog stappen in de juiste richting gezet dienen te worden. Hoe de analyse in zijn werk gaat kun je hier lezen.