Wil jij graag een gezonde leefstijl, maar weet jij simpelweg niet hoe? In deze blog bespreek ik 5 belangrijke punten om een gezonde leefstijl te creëren. Lees dus snel verder!

Een gezonde leefstijl creëren klinkt als een hele opgave. Je moet wellicht dingen veranderen en aanpassen. Als je een gezonde leefstijl wenst te creëren, dan is het belangrijk om niet alleen je voeding aan te pakken maar ook andere zaken aan te pakken. Hieronder lees je 5 punten die je daarbij gaan helpen.

Punt 1: Voeding

Uiteraard staat voeding op 1 bij de 5 belangrijke punten om je leefstijl gezonder te maken. Wil je afvallen? Bijkomen? Op gewicht blijven? Dan moet je voeding in orde zijn. Je gewicht is namelijk voor +/- 80% afhankelijk van je voeding. Iedereen weet wel wat gezonde voeding is en inhoudt, maar daadwerkelijk gezond eten is vaak moeilijk. We worden namelijk overal in de verleiding gebracht. En we hebben bijna allemaal te maken met minder gezonde gewoontes (zoals eten voor een scherm). Wil je dus een gezonde leefstijl creëren en behouden, neem dan je voeding onder de loep. Laat je voeding eens analyseren door iemand die er verstand van heeft. En pas vandaaruit je voeding aan. Eventueel met behulp van een professional. Kleine reminder: onder voeding verstaan we niet alleen wat je eet, maar ook wat je drinkt!

Punt 2: Beweging

Om een gezonde leefstijl of gezondere leefstijl te creëren is beweging van belang. De voordelen van bewegen zijn: het helpt ontspannen, zorgt voor sterke spieren en botten, een mooiere huid, beter voor de bloeddruk en cholesterol en bevordert de slaap. Dit wil niet zeggen dat je nu als een gek moet gaan sporten. Ja, bewegen is een van de belangrijke punten voor een gezonde leefstijl. Maar dat geldt voor alle soorten van bewegen, dus ook voor het huishouden, wandelen met je hond, boodschappen doen, tuinieren en natuurlijk sporten. Hoe meer je beweegt, hoe beter het is. Maar dat wil niet zeggen dat je moet gaan overdrijven.

Punt 3: Slaap

We hebben net al gezien dat bewegen je slapen bevordert. Slapen is belangrijk en heeft veel invloed op onze gezondheid. Daarom is slaap ook een van de belangrijke punten om een gezonde leefstijl te creëren. Slecht slapen zorgt voor een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, beroerte en dementie. Dit zijn langere termijn gevolgen. Op de korte termijn heeft slaapgebrek invloed op de je dagelijkse keuzes. Als je moe bent door slaapgebrek ben je meestal prikkelbaarder en kies je vaker voor de makkelijke weg. Dus ook voor kant-en-klaarmaaltijden of zelfs maaltijden overslaan. Dit zijn geen gezonde keuzes. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak veel suikers, zout en E-nummers. Waarom maaltijden overslaan minder gezond is hoef ik jullie hoogstwaarschijnlijk niet uit te leggen. Meer weten over de invloed van slaap op het creëren van een gezonde leefstijl? Check deze link: https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/ongezonde-gevolgen-van-slaaptekort

Punt 4: Stress

Stress is ook een belangrijk punt voor een gezonde leefstijl. Gezonde stress is prima, die hebben we allemaal wel eens. En die hebben we ook nodig. Maar te veel stress is niet goed voor ons. Chronische stress is al helemaal niet goed. Dit verstoort je hormonen, wat weer kan leiden tot overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, een verminderd immuunsysteem, slapeloosheid en depressie. Daarnaast kan stress je weg naar een gezonde leefstijl in de weg staan. Dus zorg dat je van die stress afkomt. Lukt dit niet alleen schakel dan hulp in.

Punt 5: Mindfulness

Dit zal voor veel mensen nogal zweverig klinken. Maar mindfulness wordt steeds belangrijk. Mindfulness trainingen hebben een positieve effecten op onze gezondheid, fitheid en het herstel na een ziekte. Mindfulness training verhoogt het algehele gevoel van tevredenheid en geluk. Mindfulness training maakt mensen zelfbewuster en verhoogt het zelfvertrouwen. Hierdoor ben je beter in staat om je gezonde leefstijl te behalen en te behouden. Je wordt bewuster van alles en iedereen om je heen, je zal bewuster met voeding omgaan, bewuster gaan bewegen en zelfs beter gaan slapen.

Zoals je hebt kunnen zien hangen de 5 belangrijke punten voor een gezonde leefstijl samen met elkaar. Ze hebben beïnvloeden elkaar en hangen samen. Bij het creëren en behouden van een gezonde leefstijl gaat het erom dat je nieuwe gewoontes gaat maken. En deze helemaal eigen gaat maken. Wil je meer tips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks nog meer tips, trucs en heerlijke recepten!